Tipy a triky na lepší spánek

Tipy a triky na lepší spánek

Proč je pro nás spánek důležitý?

  1. Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mysli. Během spánku se tělo zotavuje a dochází k obnově tkání. Mozek potřebuje spánek pro správné fungování a zpracování informací.
  2. Kvalitní spánek má pozitivní vliv na náladu a emoce. Nedostatek spánku může vést k podrážděnosti, únavě a snížení schopnosti soustředit se, naopak dostatečný a klidný spánek přispívá k duševní pohodě.
  3. Pravidelný spánkový režim je důležitý pro udržení zdravého biorytmu. Dodržování pravidelné doby usínání a vstávání pomáhá tělu přizpůsobit se a zlepšuje kvalitu spánku.
  4. Dostatečný a kvalitní spánek posiluje imunitní systém, nedostatek spánku může snížit schopnost organismu bránit se proti nemocem.

Pravidelný spánkový režim je základ

Příjemná teplota a tma v ložnici je důležitá, ale jak dál?

Stanovte si pravidelné časy usínání a vstávání i o víkendu a tím pomůžete svému tělu nastavit si vlastní biorytmy. Postupně upravujte časy spánku a vstávání o 15-30 minut denně, dokud nedosáhnete požadovaného režimu.

Vytvořte si relaxační režim před spaním - zavedení uklidňujících činností před spaním, jako je čtení, meditace nebo jóga, pomůže vaší mysli a tělu připravit se na kvalitní spánek. Do svého večerního rituálu můžete přidat inhalaci tyčinky Aomu SLEEP. Soustředěné dýchání esenciálních olejů zpomalí srdeční tep a díky složení budete lépe spát i usínat.

Blahodárné účinky růže bílé, benzoinu a levandule jsou známé celá tisíciletí a už staří Egypťané s nimi úspěšně léčili poruchy spánku i další neduhy. Mezi další esenciální oleje v této tyčince patří meduňka, mandarinka zelená, šalvěj muškátová, santal a ylang ylang.


Relaxační techniky

Akupresura může pomoci ke kvalitnímu spánku tím, že stimuluje určité body na těle, což může vede k relaxaci a uvolnění. Jedním z bodů, který doporučujeme stisknout, je bod mezi obočím a kořenem nosu, což může přispět k relaxaci těla. Dalším krokem může být spojení palce a ukazováčku na pravé noze, a nakonec místo pod nehtem na ukazováčku téže nohy. 

Poslech uklidňující hudby může pomoci snížit hladinu stresu a podpořit pocit klidu, což je důležité pro dosažení hlubokého spánku. Hudba může pomáhat při zvládání úzkosti, snižování tepové frekvence a zlepšování celkové duševní pohody. Hudba také pomáhá zavést rutinu před spaním: k večernímu rituálu s inhalační tyčinkou SLEEP tedy přidejte uklidňující oblíbenou hudbu. Při výběru hudby na spaní je třeba zvolit instrumentální skladby s jemnými melodiemi, které nevyvolávají silné emocionální reakce a nemají rušivý obsah.


Dechová cvičení

Vědomé dýchání je nenahraditelnou technikou jak na zklidnění mysli, tak na zklidnění těla, důležité je si při dýchání počítat. Před začátkem vědomého kontrolovaného dýchání se nejprve uvolněte a vydechněte veškerý vzduch z plic. Poté začněte nádechem nosem, při kterém si v duchu napočítáte do tří. Následně vzduch na chvíli zadržte a v mysli si napočítejte do dvou. Nakonec vzduch vydechněte ústy, přičemž si v hlavě počítáte do čtyř a opět zadržte dech na dvě doby. Celé cvičení opakujte pětkrát.

Toto dechové cvičení s počítáním 3 - 2 - 4 - 2 můžete také praktikovat v jiném cyklu, například 4 - 7 - 8 - 7, záleží na vaší schopnosti zadržet dech.

Zázrak na spaní jménem levandule

Jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji používaných esenciálních olejů na světě je ten získávaný z levandule. Levandule má uklidňující účinky při stresu a depresi, zmírňuje bolesti hlavy, menstruační bolesti a dýchací potíže. Snižuje krevní tlak, urychluje hojení a má analgetické, protizánětlivé, antiseptické, sedativní a stimulační vlastnosti. Četné studie potvrzují účinnost inhalace levandulového oleje při potlačování nespavosti. Olej má všestranné blahodárné účinky a je považován za špičku v oboru esenciálních olejů pro zlepšení spánku.



Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.