Aromaterapie v kostce

Aromaterapie v kostce

Tohle nebo támto: různé druhy aromaterapie a jejich přínos pro člověka

Aromaterapie je holistická léčebná metoda, která využívá esenciální oleje extrahované z rostlin k podpoře fyzické a sychické pohody. Jedná se o alternativní nebo doplňkovou terapeutickou metodu. Existuje několik různých přístupů a druhů aromaterapie a v tomto článku se dozvíte, jak různé přístupy fungují.

Aromaterapie funguje velmi individuálně, jelikož pracuje s vůněmi, na které každý reagujeme jinak. Vůně kromě vyvolání vzpomínek může vůně spustit sérii fyziologických reakcí, které ovlivňují naše tělo i mysl. 

Jak to vlastně funguje?

Čichová stimulace aromaterapií cestuje přes nosní dírky do čichového bulbu. Stimul pak putuje do mozku → amygdala vyvolává emoce, hippocampus vyhledává a/nebo tvoří vzpomínky. Limbický systém interaguje s mozkovou kůrou, čímž aktivuje myšlenky a pocity. Molekuly pak putují do plicních krevních cév, do krevního oběhu a poté do orgánů a tkání.

  

Každý si najde to své s mnoha druhy aromaterapie

     1. Klinická aromaterapie:

  • Lékařské a zdravotnické zařízení
  • Léčba specifických zdravotních problémů a symptomů
  • Vysoce kvalitní, čisté esenciální oleje, kombinace s konvenční medicínou

Vydavatelství zabývající se ošetřovatelstvím v intenzivní péči vytvořilo výzkum (2017) na téma “účinky aromaterapie na kvalitu spánku a úzkost pacientů”. Tato studie zjistila, že esenciální olej z levandule zlepšil kvalitu spánku a snížil úroveň úzkosti u pacientů s koronární arteriální chorobou (CAD). 

Sestry mají hlavní odpovědnost, protože stráví s pacienty dlouhou dobu. Jako neinvazivní, levný, snadno použitelný, nákladově efektivní, nezávislý zásah sestry a vhodný pro kardiaky by esenciální olej z levandule mohl být aplikován v jednotkách intenzivní péče. Esenciální olej z levandule můžete najít v tyčince AOMU Sleep.

Více k vědeckým studiím si můžete přečíst v sekci věda.

        

     2. Holistická aromaterapie:

  • Zaměření na celkovou pohodu a rovnováhu těla, mysli a ducha
  • Masáže, koupele, inhalace a další techniky
  • Individuální přístup k pacientovi a jeho specifické potřebě

Holistický přístup k masáži zahrnuje kombinaci prvků celostní masáže s použitím éterických olejů, které berou v úvahu aktuální stav klienta. Vůně esenciálních olejů pozitivně ovlivňuje psychiku, což vede k celkové regeneraci těla. 

Holistická aromaterapie si zakládá na individuálním přístupu. Proto naše libovůně sestavovala na míru a s péčí designérka vůní Kateřina Melenová. V každé inhalační tyčince se nachází směs 8 esenciálních olejů, jež jsou určeny na daný problém, který tyčinky pomáhají řešit.

     3. Domácí aromaterapie:

  • Jednoduché techniky využívající esenciální oleje doma
  • Oleje v difuzérech, sprejích, čisticích prostředcích...
  • Pomáhá vytvořit příjemné a zdravé prostředí doma

Nejběžnější cestou je inhalace, například pomocí difuzéru či inhalačních tyčinek. 

     4. Sportovní aromaterapie:

  • Podpora sportovního výkonu a regenerace po fyzické námaze
  • Masáže, koupele, obklady, inhalační tyčinky
  • Snížení svalové únavy, zánětů a podporují celkovou regeneraci

Místo kofeinu příroda s inhalační tyčinkou AOMU Energy, která obsahuje esenciální oleje z citronové trávy, citronu, grapefruitu, litsei, máty peprné, neroli, sladkého pomeranče a rozmarýnu. Zajišťuje zdravý příval energie nejen pro sportovce.

      

Mezi další typy aromaterapie patří: psychoaromaterapie, gastronomická aromaterapie neo například kosmetická aromaterapie, které si probereme třeba příště.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.