Jak dlouho vydrží esenciální oleje

Jak dlouho vydrží esenciální oleje

Jak dlouho oleje vydrží? Jak je správně skladovat a jak poznat, že už nastal jejich čas? V následujícím článku se dokonce dozvíte jak esenciální oleje správně zlikvidovat.

Esenciální oleje mají datum spotřeby, které je stanovené na základě zákonem stanovených tabulek. Ve skutečnosti ale nemusí odpovídat skutečné době použitelnosti konkrétního oleje. Některé esenciální oleje jsou použitelné jen rok a půl, jiné až osm let. Skutečná doba použitelnosti závisí na vlastnostech daného oleje a podmínkách skladování. Datum spotřeby uvedené na obalu je spíše orientační, protože nezohledňuje individuální vlastnosti oleje a okamžik otevření. Pro každý esenciální olej lze v odborné literatuře dohledat jeho skutečnou dobu použitelnosti. Je důležité sledovat změny vlastností oleje, jako je barva, vůně nebo konzistence, které mohou naznačovat, že olej už není vhodný k použití.


      

Jak poznat, kdy už nastal esenciálnímu oleji čas?

  1. Změna barvy - Esenciální oleje mají typickou barvu, která se může lišit podle druhu rostliny. Pokud olej ztmavne nebo změní barvu, může to být známkou oxidace nebo kontaminace.
  2. Změna vůně - Zdravý esenciální olej má výraznou, čistou vůni typickou pro danou rostlinu. Pokud olej ztrácí svou charakteristickou vůni nebo má nepříjemný zápach, je pravděpodobně znehodnocený.
  3. Změna konzistence - Esenciální oleje mají tekutou konzistenci. Pokud olej zhoustne, zesládne nebo se stane lepkavým, může to znamenat, že je poškozený.
  4. Přítomnost nečistot nebo usazenin - Zdravý esenciální olej by měl být čirý a bez jakýchkoliv nečistot nebo usazenin. Pokud olej obsahuje částečky nebo zakalení, je pravděpodobně kontaminovaný.
  5. Změna chuti - Pokud esenciální olej používáme v kuchyni, může změna chuti naznačovat, že je poškozený. Zdravý olej má typickou chuť pro danou rostlinu.

Pokud esenciální olej vykazuje některý z těchto příznaků, je lepší ho nepoužívat a nahradit novým. Skladování olejů v temných lahvičkách, mimo dosah tepla a světla pomáhá prodloužit jejich životnost.

Doporučená trvanlivost tyčinek AOMU je 4–6 týdnů od otevření. Po této době už nemůžeme garantovat účinnost, jelikož dochází k vyprchání silné vůně.

 

           

Nejčastější chyby při skladování esenciálních olejů jsou:

  1. Nedostatečně pevné uzavírání víček lahviček. Častý kontakt s vzduchem může změnit konzistenci, vůni a vlastnosti oleje. Pevně uzavřené víčko zabrání oxidaci a zamezí vstupu vzduchu či vody do lahvičky.
  2. Vystavování olejů přílišnému teplu nebo slunečnímu záření. Moc tepla nebo světla může negativně ovlivnit kvalitu oleje. 
  3. Nesprávná teplota skladování. Esenciální oleje by měly být skladovány při stálé teplotě, ideálně v chladném a tmavém prostoru. Zmrazení olejů je bezpečné a pomáhá uchovat jejich kvalitu.
  4. Nedodržování data spotřeby. Většina esenciálních olejů má datum spotřeby, které se liší podle typu oleje. Obecně se doporučuje vyměnit oleje každé 3 roky, aby se předešlo možnému podráždění způsobenému použitím prošlého oleje.
  5. Nesprávná likvidace prošlých olejů. Oleje by neměly být vylévány do odpadu, protože mohou poškodit životní prostředí a ucpat potrubí. Prošlé oleje je třeba zlikvidovat podle pokynů místní samosprávy.

     

Pokud máte prošlé nebo znehodnocené esenciální oleje, neměli byste je vylévat do odpadu, protože mohou poškodit životní prostředí a ucpat potrubí. Místo toho byste měli kontaktovat místní úřad odpadového hospodářství a zeptat se na pravidla a postupy likvidace v dané oblasti. 

Nejčastější způsob likvidace olejů: Oleje nalijte do PET lahve, kterou následně vyhodíte do směsného odpadu.

Až oleje bezpečně zlikvidujete, můžete opětovně použít lahvičky, ve kterých byly, a vytvořit si vlastní domácí směsi esenciálních olejů. Vytváření vlastních směsí může být zábavný a uspokojivý zážitek, který vám umožní vytvářet individuální kombinace olejů podle vašich potřeb.

Obecně se doporučuje vyměnit esenciální oleje každé 3 roky, aby se předešlo možnému podráždění způsobenému použitím prošlého oleje.



Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.